TungOil

tungoil_oblandad-1

 

Äkta kinesisk träolja • 100% TUNG OIL • Kvalitetsklass 1

Från Tungträdet (Aleurites fordii) skördas de oljerika nötterna som uppvärms, mals och pressas för framställning av TUNG OIL. Den avger en svag nötdoft och har en transparant gulbrun bärnstensfärg.

Som vattenavvisande träskyddsmedel har TUNG OIL använts i århundraden. TUNG OIL är mycket lämplig att använda som träskyddsmedel i väderutsatta miljöer. TUNG OIL kan även användas som fuktspärr till betong, murbruk mm och som rostskydd på järn & metall.

TUNG OIL bildar en naturlig korsbindning av oljans mycket små molekyler vilket ger en mycket god inträngning samt en hållbar och tålig vattenavvisande yta.

TUNG OIL är en ren naturprodukt för proffs och amatörer. Många hantverkare runt om i världen anser att TUNG OIL är den bästa olja man kan ge till sina trävaror.

TUNG OIL, (CAS-nummer: 8001-20-5) är ej klassificerad som hälsofarlig eller miljöfarlig produkt enligt Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 1994:12) om klassificering och märkning av kemiska produkter.

Användningsområde:

TUNG OIL används av hantverkare i olika sammanhang. I marin miljö till fartyg, båtar, båthus, bryggvirke mm.
Utomhus till ytterpaneler, fönsterkarmar, trädgårdsmöbler, trallbrädor, staket mm. Inomhus till inredningar, trägolv, kök och våtrumsmiljö, möbler, musikinstrument mm.
TUNG OIL används till samtliga träslag.

Blandningar:

TUNG OIL är en ren olja utan lösningsmedel eller tillsatser. Med TUNG OIL som bas har hantverkare ofta egna recept med olika tillsatser och blandningar av hartser, terpentin, lacknafta, thinner mm.

TUNG OIL kan även blandas med färgpigment och användas till oljebaserad färg.

Blandningsrecept:

TUNG OIL kan användas som den är utan tillsatser men vi rekommenderar en enkel blandning av c:a 40-50% Balsamterpentin eller Lacknafta och c:a 60-70% TUNG OIL.

Balsamterpentin / Lacknafta gör TUNG OIL tunnare och mer lättflytande samt reducerar torktiden.

Till köksbänkskivor, skärbrädor, salladsskålar och andra träytor i direkt kontakt med livsmedel kan man använda TUNG OIL blandad med pressad lime saft. Saften från 1st Limefrukt till 1 dl TUNG OIL.

Förpackning:  1L samt 4L patentburk.